Evropa začíná uvalovat dovozní cla na čínská elektrická vozidla

Evropská unie (EU) uvalila další cla na dovoz elektrických vozidel vyrobených v Číně od 5. července 2024. Existuje však čtyřměsíční období, během kterého jsou cla provizorní a očekává se, že budou pokračovat intenzivní jednání mezi EU a Čínou.

Evropa začíná uvalovat dovozní cla na čínská elektrická vozidla
Vozidla SAIC jsou připravena k exportu do Nizozemska, Egypta a dalších zemí z přístavu ve Fuzhou v provincii Fujian 12. března 2024.

He Yadong, mluvčí čínského ministerstva obchodu, ve čtvrtek řekl, že Čína se proti těmto clům důrazně staví. Dodal, že obě strany dosud vedly několik kol technických rozhovorů o této otázce.

„Doufáme, že se evropská a čínská strana vydají stejným směrem, projeví upřímnost a co nejdříve prosadí konzultační proces,“ řekl He.

Prozatímní cla ve výši až 37,6 % nad rámec standardního 10% cla jsou výsledkem antisubvenčního šetření EU, které začalo v říjnu.

Po čtyřech měsících by Evropská komise mohla navrhnout definitivní cla, o kterých by členové EU hlasovali.

Země EU se však dělí na to, zda obhajovat další cla na elektrická vozidla vyráběná v Číně, nebo ne.

Německo, jehož automobilky loni prodaly třetinu svých vozů v Číně, chce tato cla zastavit, zatímco Francie patří mezi nejpevnější podporovatele.

Německý svaz automobilového průmyslu (VDA) uvedl, že tato cla se dotknou i evropských společností a jejich společných podniků.

„Důvodem je, že velká část dovozu vozidel z Číny do EU pochází od evropských a amerických výrobců. Vyhlášená antisubvenční cla jsou pro evropské společnosti někdy dokonce vyšší než pro čínské společnosti,“ uvedl VDA.

Největší evropský výrobce automobilů Volkswagen rychle kritizoval čtvrteční oznámení. „Negativní dopady tohoto rozhodnutí převažují nad veškerými přínosy pro evropský a zejména německý automobilový průmysl,“ uvedl v prohlášení mluvčí Volkswagenu.

VDA řekl: „Konkurenceschopnost vytváří konkurence. Antisubvenční cla nejsou adekvátním opatřením k dlouhodobému posílení evropské konkurenceschopnosti a odolnosti.

VDA také upozornila, že antisubvenční tarify by elektromobily na evropském trhu prodražily nebo zabránily jejich nabízení na trhu.

„To by omezilo dostupnost levných elektromobilů pro zákazníky a dále zkomplikovalo již tak zabrzděný náběh elektromobility. To není ani v zájmu evropských spotřebitelů, ani to neodpovídá cílům Green Deal.“

Čínské značky MG a Nio navrhly, že by mohly koncem tohoto roku zvýšit ceny v Evropě. Tesla minulý měsíc uvedla, že plánuje zvýšit ceny svého Model 3.

Podle neformálního průzkumu vlád EU většina zemí stále zvažuje klady a zápory eskalujícího obchodního sporu.

Tato otázka bude v nadcházejících týdnech předložena členům EU v poradním hlasování. Bude to první oficiální test podpory v přelomovém případu pro Evropskou komisi. EU zahájila vyšetřování bez jakékoli stížnosti ze strany průmyslu.

Členové EU budou také hlasovat v říjnu, pokud Evropská komise na konci svého vyšetřování navrhne víceletá cla.

Tato cla by byla zablokována, pokud by proti nim hlasovala „kvalifikovaná většina“ alespoň 15 zemí představujících 65 % obyvatel EU.

Francie, Itálie a Španělsko se 40 % obyvatel EU uvedly, že cla podpoří. „Evropa se musí bránit, pokud budou naše společnosti poškozeny a nebudou soutěžit za rovných podmínek,“ uvedlo španělské ministerstvo hospodářství.

Česká republika, Řecko, Irsko a Polsko však o této otázce stále diskutovaly, uvedly oficiální a vládní zdroje.

Nejnovější články

spot_img

Související články